Gipsplaten stucen

Waarom gipsplaten stucen? Gipsplaat is een ideaal bouwmateriaal op te stucen. Het is goedkoop, licht en zeer eenvoudig in gebruik.

Veel klussers kiezen voor gipsplaten om een plafond te verlagen of een scheidingswand te bouwen. Het enige nadeel is dat een gipsplaat wel afgewerkt moet worden.

Wanneer je een strakke afwerking wilt dan moeten de gipsplaten gestuct worden. Hierdoor zie je geen overgangen meer tussen de platen. Dit geeft een strak resulaat.

Wil je exact de kosten weten voor jouw woning? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Gipsplaten stucen

Hoe werkt gipsplaten stucen?

Je kiest voor het stucen van gipsplaten wanneer je een strakke en gladde afwerking wilt. Dit kan zowel bij muren als bij plafonds.

Heb je gipsplaten gebruikt om een scheidingswand te plaatsen of op te knappen? Dan zul je altijd naden tussen de platen blijven zien. Stuc op gipsplaat zorgt ervoor dat de naden en de schroefogen gedicht worden.

In principe kun je als beginner zelf gipsplaten stucen. Je moet dan alleen je verwachtingen een beetje bijstellen. Het duurt namelijk jaren voordat iemand professioneel stucwerk aflevert.

Bij Stukadoor Inhuren werken alleen maar stukadoors met minimaal 10 jaar ervaring. Over het algemeen zijn de meeste van ons al meer dan 20 jaar in het stukadoorsvak.

Gipsplaten stucen: naden dichten

Er zijn 2 mogelijkheden bij het stucen van gipsplaten. Zo kun je kiezen om alleen de naden en schroefogen te stucen. Een voorbeeld hiervan is behangklaar stucen voor renovlies of glasvezelbehang.

Doordat je de naden van de gipsplaten stuct krijg je een egale ondergrond die zeer geschikt is om te behangen. Wanneer je alleen de naden dicht dan kost dit minder werk en dus ook minder geld.

Een groot nadeel van deze methode is dat het minder geschikt is wanneer je de gipsplaten wilt verven. Je zult merken dat de stuclaag in de naden en de gipsplaat verschillend blijven aanvoelen.

Stukadoor Inhuren kan het wel zo netjes stucen dat je bijna geen overgang ziet. Mocht je een écht egaal resultaat willen dan moet je de muur sausklaar stucen.

Gipsplaat stucen

Welk soort stuc gebruiken voor gipsplaten stucen?

Als je gipsplaten wil stucen, dan zijn er vele soorten stucwerk geschikt voor deze klus. Bij het afwerken van een muur zijn glad pleisterwerk of spachtelputz veel gekozen behandelingen.

Een plafond kan je goed afwerken met spackspuiten of latex verfspuiten. Beide zijn overigens ook erg geschikt voor het afwerken van muren.

Het is een veel goedkopere optie dan traditionele stucen met de hand. Belangrijk om te weten is welke uitstraling jij zelf mooi vindt en welke prijs je hiervoor wilt betalen.

Stukadoor inhuren kan je goed adviseren over alle mogelijkheden. Kom je er niet uit, dan kun je over gipsplaten afwerken altijd advies vragen bij onze stukadoors.

Gipsplaten stucen of niet: alles wat je moet weten

Wanneer je van bent om gipsplaten te stucen, dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Dit om ervoor te zorgen dat je straks het beste krijgt. De belangrijkste punten:

  • Gipsplaten of toch stucplaten? Is het zeker dat je de gipsplaten wilt stucen? Je kunt er ook voor kiezen om de scheidingswand of het plafond te bekleden met stucplaten. Deze ogen als gipsplaten, maar zorgen voor een betere hechting met stuc. Ook hoef je de platen niet voor te behandelen. Dit scheelt je bij zowel gips of stucplaten tijd en geld.
  • De voorbereiding van gipsplaten stucen. Voor een beste hechting en het voorkomen van scheuren, is het belangrijk de gipsplaten voor te behandelen. Dit kan met een primer of voorstrijk. Als je dit niet doet, dan heb je kans dat de stuc op de gipsplaat niet goed hecht. Hij kan dan eventueel scheuren of afbrokkelen.
  • Gipsplaten stucen om te kunnen behangen. Wil je liever gipsplaten plaatsen en deze behangen? Dan hoef je niet altijd de gipsplaten te stucen. Een alternatief is de platen afvlakken en de gaten op te vullen met vulmiddel. De overgang tussen vulmiddel en gipsplaat blijf je dan wel altijd zien. Mocht je alles super strak willen dan is deze afwerkingsmethode niet voor jou geschikt. Over gipsplaten heen behangen is wel ene snelle en goedkope manier om de platen glad te krijgen.

Voor iedereen die gipsplaten wil laten stuken hebben wij stucgaas. Dit gaas zal je muren beschermen tegen eventuele scheuren.

Gipsplaten laten stucen

Zelf gipsplaten stucen: hoe doe je dat?

Wanneer je zelf gipsplaten gaat stucen, dan zijn er een aantal stappen die je moet weten:

  • Naden dichten. Breng gaas aan om scheuren te voorkomen en de naden af te vlakken.
  • Voorstrijken. Gebruik een primer om voor te strijden zodat je een goede hechting met de stuclaag krijgt. Deze stap kun je overslaan wanneer je werkt met stucplaten.
  • Gipsplaten stucen. Als de voorbereiding goed is verkopen dan je beginnen met het aanbrengen van de stuc. Dit kun je het beste met de hand doen. Wanneer je kiest voor spuitwerk, dan raden wij je ook om de stuclaag machinaal aan te brengen.
  • De stuc afwerken met verf. Zodra de stuclaag erop zit en goed gedroogd is, dan is het tijd om te verven. Dit is een extra stap die niet standaard zit bij de kosten van een stukadoor. Uiteraard kunnen wij wel je gestucte woning schilderen.

Het kan zijn dat je niet meer weet wat je moet doen. In dat geval kunnen we ook even bellen. In een kort gesprekje komen wij er wel achter wat het beste is om te doen. Dit kan gaan over je muren of een gipsplaten plafond.

Wat kost gipsplaten stucen?

De totale kosten van gipsplaten stucen zijn sterk afhankelijk van het type stuc die je kiest. Daarbij wordt er ook een verschil gemaakt tussen alleen de naden dichten of de gehele platen stucen.

Gemiddelde kosten voor gipsplaten laten stucen:

  • Sierpleister prijzen per m2: €14 tot €24 per m2
  • Spachtelputz prijzen per m2: €14 tot €25 per m2
  • Spuitwerk prijzen per m2: €6 tot €12

Wil je inzicht in de exacte kosten? Vraag dan vrijblijvend een goedkope offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024