Stucplaten

Stucplaten, door ons ook wel gipsplaten genoemd, worden veelgebruikt om binnenmuren en plafonds mee te maken. Ze hebben een glad en vlak oppervlak voor een mooie afwerking.

Na het installeren van stuc platen kun je kiezen om ze te stucen, behangen of te schilderen. Wat de verschillen zijn zullen we je straks uitleggen. Net als de kosten per m2.

Wil je stucplaten laten aanbrengen of wil je ze laten afwerken? Dan kun je ons inhuren met een tijdelijke korting van 10%. Vraag geheel gratis een offerte aan voor meer informatie.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Stucplaten

Wat is het verschil tussen een gipsplaat en een stucplaat?

Koop ik stucplaten of gipsplaten? De uitstraling van beide platen: het karton van gipsplaten is wit of grijs terwijl stucplaten zijn gemaakt van bruin karton.

De structuur van karton: stucplaten zijn vaak zo ontworpen dat je er direct op kunt stukadoren. Je hoeft dus geen voorstrijkmiddel ervoor te gebruiken. Bij gipsplaten is dit wel nodig.

Wat kosten stucplaten per m2?

De gemiddelde kosten van stucplaten kunnen nogal variëren. Het is vaak afhankelijk van de kwaliteit en de afmetingen van de platen. De prijs voor stuc platen liggen gemiddeld rondt de €8 tot €18 per vierkante meter.

De standaardafmetingen die wij gebruiken zijn meestal 120 cm x 240 cm. De dikte die prettig is om af te werken is 9,5 mm en 12,55 mm.

Bij het kopen van stucplaten is het nogal belangrijk om rekening te houden met bijkomende kosten. Denk aan:

 • Transportkosten
 • Installatie
 • Gipsplaatlijm
 • Voegmiddel
 • Schroeven

Het is verstandig om prijzen goed te vergelijken wij leveranciers, bouwmarkten en online webshops. Op dit moment geven wij 10% korting op alle soorten stuc platen.

Hoe stucplaten aanbrengen?

Het aanbrengen van stucplaten is een secuur werkje dat een zorgvuldige aanpak vereist. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen:

 1. Voorbereiding: Zorg als eerste dat de ondergrond door, stofvrij en vlak is. Meet en markeer altijd de plaatsingen van alle platen.
 2. Bevestiging: Gebruik gipsplaatschroeven van de juiste dikte om de platen elke 25 cm lang de randen en 30 cm in het midden te bevestigen.
 3. Voegen: Breng het voegmiddel aan op de naden tussen alle platen en werk deze af met voegband.
 4. Schuren: Schuur oneffenheden en voegen glad.
 5. Afwerking: Breng nu een hechtlaag aan op de platen en laat deze goed drogen.
 6. Stucwerk: Het is tijd om de stuclaag aan te brengen en af te werken. Dit kan met behang of verf.

Het afwerken van stuc platen kan op verschillende manier. Veel mensen willen graag glasvezelbehang aanbrengen en schilderen. Andere willen graag stucen en verven.

Hoe werkt een stuc platen plafond? Tips voor het aanbrengen en afwerken.

Stucplaten plafond

Het gebruik van stucplaat als plafondafwerking is erg populair vanwege de eenvoudige installatie en vlakke oppervlak. Het aanbrengen boven je mocht kan voor een beginner een uitdaging zijn.

De eerste stap is om te zorgen voor een stevige en vlakke ondergrond op je plafond. Zodra je hier voor gezorgd hebt kun je de stucplaten bevestigen met de gipsplaatschroeven. Doe dit in een aaneengesloten patroon.

Bij Stukadoor Inhuren werken wij altijd in teams van twee personen. Zo kan één de platen vasthouden en de ander de schroeven aanbrengen.

Zodra de platen zijn bevestigen dan kun je de naden afwerken met voegmiddel. Eventuele kieren kun je dichten met voegband. Dit geeft een strak eindresultaat.

De volgende stap is het schuren van de voegen zodat je het plafondoppervlak glad kunt afwerken. Volg deze stappen en je zult een naadloze afwerking krijgen.

De laatste stap is de platen stucen met een afwerkingsmateriaal naar keuze. Over het algemeen kiest men voor gips. Uiteraard kun je het plafond verder verdienen of schilderen voor de gewenste uitstaling te creëren.

Stucplaten laten installen en afwerken

Al meer dan 20 jaar werken wij met stucplaten. Buiten de installatie zijn we gespecialiseerd in de afwerking. Wil je inzicht in de exacte kosten per m2? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024