Behangklaar stucen

Wat is behangklaar stucen eigenlijk? Met behangklaar stucwerk bereid je de muren voor om te kunnen afwerken. De meest gekozen afwerkingsmethoden zijn behangen en verven.

De eerste stap van onze stucadoor is het vullen en egaliseren van grote beschadigingen en oneffenheden. Hij maakt alles haaks en vlak. De eerste pleisterlaag noem je een raaplaag.

Deze wordt vaak meteen afgewerkt maar het wil ook wel eens gebeuren dat wij nog een afwerklaag moeten plaatsen. Dit doen wij met sponsen en afmessen of af-filmen. Zo ontstaat de behangklare stuclaag.

Behangklare stucwerken zijn perfect als ondergrond voor sierpleisters zoals spachtelputz. Lees onze tips om het zelf te doen of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Behangklaar stucen

Welke normen zijn er voor behangklaar?

Klasse A: Dit is het hoogste afwerkingsniveau. De naden zijn dan afgewerkt over de totale wand en er wordt een dunne filmlaag aangebracht. Dit is een prima afwerking voor renovliesbehang.

Klasse B: Dit is een afwerkingsniveau die het meest voorkomt bij nieuwbouwwoning. Hierbij zijn de schroefgaten en naden gevuld en gefinisht. De wanden hoeven dan alleen nog licht opgeschuurd te worden.

Klasse C: Wanneer je muren op deze manier zijn afgewerkt, dan zijn er nog een paar stappen nodig. Denk aan het aanbrengen van een filmlaag. Dit zal de prijs per vierkante meter verhogen, maar het is wel de enige manier om een perfect resultaat te behalen.

De norm ligt weer anders voor sausklaar stucen. Ontdek de verschillen en volg de juiste stappen. Alleen op deze manier zullen je muren en plafonds strak worden.

Behangklaar opleveren

Het behangklaar opleveren van muren in nieuwbouwwoningen is erg belangrijk. Alleen dan kunnen woningbezitters zelf de eindafwerking verzorgen. Als we het hebben over behangklaar dan zijn er meerdere kwaliteitsklassen.

Welk type behangklaar is mijn woning opgeleverd en wat is de vervolgstap? Dit hangt echt af van het type eindafwerking.

Wanneer je kiest voor renovlies dan is het belangrijk om een ondergrond te hebben die zo vlak mogelijk is.

Als je wanden achteraf van traditioneel stucwerk wil voorzien worden dan is het niet nodig. Ook bij de nieuwe norm betreft nieuwbouw stucen is de afwerkingsklasse van belang.

Behangklaar nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen wanden worden vaak behangklaar opgeleverd. Doordat deze wanden al vrij vlak en glad worden opgeleverd zijn dikke stuclagen in de nieuwbouw totaal overbodig.

In de stukadoorsbranche is een nieuwe norm die valt onder de naam ‘dunpleister‘. Een term die wordt gebruikt bij een muur behangklaar stucen.

Het is een dunne stuclaag in de vorm van kant-en-klare machinaal verspuitbare pleister. Dit is perfect om behangklare wanden glad af te werken.

Het maakt dus in de basis niet echt uit welke klasse behangklaar er wordt opgeleverd.

Welke behangklare groep je muur ook is, na twee dunne pleisterlagen en het machinaal schuren, zijn de muren ‘spuitklaar’. Er kan gestart worden met het spuien van de latex.

Behangklaar stucwerk

De materialen voor een behangklare ondergrond

De wanden in nieuwbouwwoningen bestaan altijd uit verschillende materialen met verschillende eigenschappen. De materialen die wij gebruiken zijn:

  • Beton
  • Kalkzandsteen
  • Gipsblokken (gibo)
  • Gipsplaat
  • Fermacell
  • Promatec

Alle materialen hebben een andere zuiging, een andere afwerking en een ander oppervlak qua structuur. Ook hebben ze een andere dichtheid.

Beton is dicht materiaal wat bestaat uit kleine gaatjes (pinholes). Kalkzandsteen is echter vrij open en bestaat grotendeels uit lucht waardoor de zuiging enorm is.

De stuctuur van giboblokken zijn weer vrij dicht maar bestaan uit opgestapelde blokken. Deze zijn nooit volledig kaarsrecht. Hier moet Stukadoor Inhuren eerst één geheel van maken. Pas daarna kan hij stucbehang aanbrengen.

Wat kost een muur behangklaar stucen?

De prijs voor het behangklaar stucen van een muur is van een aantal zaken afhankelijk. Zo is bijvoorbeeld bestaande bouw duurder dan een nieuwbouwwoning.

Dit komt omdat er veel meer materiaal gebruikt worden om oude muren weer strak te krijgen. Stukadoor inhuren heeft dus echt wat meer informatie van je nodig.

Wil je exact de kosten voor je woning weten? Vraag dan een offerte bij ons aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024