Scheuren in stucwerk

Het is een regelrechte nachtmerrie van elke bewoner en elk stukadoorsbedrijf. Het is een veel voorkomend probleem in alle type woningen. Dit zijn alle voor- nadelen van stucwerk.

Hoe vervelend scheuren in stucwerk ook mogen zijn het is (in de meeste gevallen) ook geen complete ramp en ergens zelfs vrij normaal. Zeker bij nieuwbouw.

Dit komt omdat we leven in een wereld waarin alles in en om ons heen beweegt. Het zou een beetje naïef zijn om te denken dat onze woningen daarvan zijn gevrijwaard.

Indien je echt allergisch bent voor scheuren dan kun je het beste renovlies behang laten aanbrengen. Dit is dan een extra beschermlaag die scheurtjes tegenhoud.

Wil je scheuren in stucwerk repareren? Dan is het belangrijk om te weten wat je doet. Gebruik hiervoor ons stappenplan. Wil je Stukdoor Inhuren? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Scheuren in stucwerk

Wat voor soort scheuren kun je krijgen in stucwerk?

Er zijn verschillende benamingen voor stucwerk scheuren en barsten in wanden en plafonds. Enkele voorbeelden zijn:

  • Krimpscheuren
  • Zettingsscheuren of barsten
  • Verticale scheuren
  • Horizontale scheuren
  • Constructiescheuren.

In de basis maken we onderscheid tussen 2 soorten scheuren: krimpscheuren en constructiescheuren.

Deze zijn op hun beurt weer zijn op te delen in verticale en horizontale scheuren. Bij de horizontale variant extra oplettendheid verdiend.

Zet- of constructie scheuren

Constructiescheuren hebben met de constructie te maken. Het kan met vochtverlies te maken hebben, maar meesal ontstaat het door het inklinken of zetten van de fundering.

Wanneer aan de onderkant van je woning de fundering aan de ene kant een halve cm inzakt dan kan dat grote gevolgen hebben aan de bovenkant van de woning.

Een scheurtje van een halve cm in je wand is al enorm! Het is wel zo dat zetscheuren niet altijd gevaarlijk hoeven te zijn. Toch verdienen horizontale zetscheuren wel extra aandacht.

Heb je twijfels dan is het verstandig om een stukadoor van stukadoorinhuren.nl te raadplegen. Wij kunnen de scheur beoordelen en met een passende oplossing komen.

Hoe ontstaan scheuren in stucwerk?

Krimpscheuren

Krimpscheuren komen door het krimpen van materialen. Omdat veel materialen tijdens het (ver)bouwen vocht vasthouden en over een lange periode koud zijn. Het vocht komt er namelijk pas uit tijdens het verwarmen.

Wanneer materialen vocht verliezen dan krimpen ze. Vandaar de naam krimpscheuren. Krimpscheuren komen het meest voor bij houten constructies.

Het vervelende met hout is dat het juist ook weer kan gaan uitzetten waardoor het weer vocht in zich opneemt.

Een situatie die je veel ziet bij bij de afwerking met fermacell platen. Vooral bij de binnenzijde van een voor- of achtergevel tijdens nieuwbouw stucen.

De meeste scheuren ontstaan wanneer de seizoenen voorbij gaan want dan reageren de genoemde constructies hier direct op. Gelukkig is het wel goed te herstellen.

Kun je scheuren in stucwerk voorkomen?

Het antwoord is duidelijk nee. Je kunt scheuren in stucwerk nooit voorkomen. Wel kun je scheuren laten repareren of kiezen voor renovlies. Dit beschermt de muren.

Wanneer een pand werkt door enerzijds droging, krimpen of krimpen van materiaal (of door een iets ingezakte bouwconstructie rustend op de fundering) dan kun je hier niets aan doen.

De kracht die komt kijken bij het iets inzakken (zetting) van een gevel gepaard gaat is groot. Geen kitnaad, gaas, of renovlies behang houdt dit vol.

Met glad stucwerk heb je wel het voordeel dat de wandafwerking over het algemeen beter te repareren is dan behang.

Het opvullen van een scheur met een krimpvrije muurvuller (en na droging met latex over rollen) is altijd mooier dan een stukje behang over de scheur heen plakken.

Stukadoor Inhuren vind een reparatie wel altijd minder dan het origineel. Voor de beste afwerking is het altijd belangrijk dat wij de muur inspecteren.

Krijg je de scheur weg?

Stukadoor inhuren kan scheurvorming met een gemiddeld percentage van 90% weg krijgen. We hebben het in dit geval dan over krimpscheuren.

Door voor het stucen of dunpleisteren alle belangrijkse scheur kritieke delen de behandelen met wapeningsgaas.

En na het stucen vers (nat) stucwerk in alle inwendige hoeken in te snijden kan het eventuele drukverschillen kwijt in de daarvoor bestemde dilatatie-inkeping.

Deze worden na het drogen en ook vóór het sauzen of latex spuiten door ons gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit.

De kitnaad zal er tevens voor zorgen dat hoeken nóg strakker en netter worden dan dat ze in eerste instantie al waren.

Stucwerk scheuren

Wat is de oorzaak van scheuren in stucwerk?

Het belangrijkste bij stucwerk drogen is om het complete droogproces zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen.

Bij warm weer is een goede ventilatie door middel van open ramen vaak al voldoende. Dit is in het winterperiodes een ander verhaal.

Je kunt er het best een bouwdroger gebruiken op een matige stand. Je kunt beter geen honderden liters per dag afzuigen. Voorzichtig verwarmen kan ook helpen. Stook dus nooit te hoog op.

Wanneer eventuele onderliggende constructies sneller drogen (inklinken/inkrimpen) dan het gips van het stucwerk is het te laat en kunnen er scheuren zichtbaar worden.

Zet je kachel elke dag, of om de dag, even een graadje hoger tot een maximum van 20 graden.

Zo stijgt de temperatuur veel geleidelijker en is de kans op scheuren minimaal. Denk er wel even aan dat je goed blijft ventileren om het vocht en de warmte af te voeren.

Kun je scheuren in stucwerk repareren?

Scheuren in stucwerk zijn goed te repareren. Zeker glad stucwerk kun je prima repareren, ook door iemand zonder ervaring. Bij stucwerk met structuur als beton ciré of spachtelputz is dat lastiger.

Heel eerlijk, dit is praktisch onmogelijk om ‘onzichtbaar’ te herstellen. Wanneer het een vrij rechte scheur betreft op een gladde wand in een inwendige hoek van het stucwerk, dan kun je het beste de scheur repareren met kit.

Na droging van de kit kunt met een kwast en dezelfde latex de scheur definitief laten verdwijnen.

Wanneer een scheur in het ‘midden’ op de wand zit dan kan de scheur het beste eerst dieper worden uitgesneden of uitgekrabd worden. Dit kun je doen met een stanleymes.

Hoe krab en vul je een scheur?

Nadat een scheur is uitgekrabd door Stukadoor Inhuren kan hij het beste worden opgevuld met een krimpvrije muurvuller. Dit doen wij met behulp van een plamuurmes.

Wanneer de muurvuller volledig is uitgehard dan dient de plek even licht te worden geschuurd. Doe dit met schuurpapier met een fijne korrel.

Gebruik een verfroller, uiteraard weer met dezelfde verf als de rest van de muur of plafond. Een á twee keer overrollen is voldoende om de scheur volledig te laten verdwijnen.

Je moet het even goed uitrollen om de reparatieplek in de rest van de wand te laten overvloeien. Rol het niet meer uit dan een vierkante meter.

Welke verfroller je daar het beste voor kunt gebruiken zal afhangen waarmee de verf in eerste instantie mee is aangebracht. Heb je een verfspuit of een roller gebruikt?

Wanneer het een verfspuit betreft dan kun je het beste kiezen voor een kleine lakroller. De lakroller komt dichtste bij de structuur van het latex spuiten.

Als muurverf destijds met een roller is aangebracht dan kun je nu beter kiezen voor een vachtroller. Heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op.

Scheuren in stucwerk laten repareren

Je wilt natuurlijk geen scheuren in stucwerk zien. De snelste oplossing is om onze stukadoor in te huren. Dit kan goedkoop en snel. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024