Muren schuren: professioneel stappenplan en uitgebreide informatie

Muren schuren in een woning is vaak een onderschatte klus. Toch is het voor het perfecte resultaat van groot belang dat wanden glad zijn.

Een geschilderde muur op een gladde en strakke ondergrond is zoveel mooier. Het is bovendien voor het behangen van groot belang dat het oppervlak vlak is.

Er zijn meerdere redenen die aanleiding geven om muren te schuren. Nu heeft de keuze om dat te laten doen of zelf te doen. Wij voorzien u daarbij graag van een professioneel stappenplan en uitgebreide informatie.

Wil je graag de exacte prijs weten voor het laten schuren van je wanden? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan een maak gebruik van onze 10% korting actie!

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Muren schuren.

Wanneer muren schuren

Het is onder meer belangrijk om te weten wanneer muren schuren nu echt nodig is. Dat is van toepassing in verschillende situaties.

Onze schilders maken de muren bijvoorbeeld glad met muren schuren voor schilderen. Muren schuren voor behangen is eveneens een optie. Of muren plamuren en schuren.

Zo zijn er ook specifieke situaties waarin het nodig is om de wanden glad te maken. Bijvoorbeeld in het geval van gestucte muren schuren. Of gepleisterde muren schuren.

Schuren is ook de eerste stap voor strakke nieuwbouw muren!

Muren glad schuren

Het is bij muren glad schuren belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Bijvoorbeeld als het gaat om de juiste gereedschappen of materialen voor het schuurwerk.

Het is ondoenlijk om lange wanden met de hand te schuren. Dat is bij schuurwerk wel een optie als u bijvoorbeeld een scheur repareert met plamuur.

Als het om muren schuren gaat met een groot oppervlak is het aan te raden om dat net als onze professionals met een schuurmachine te doen.

 • Gladde wand realiseren voor schilderen
 • Strakke muur om perfect te behangen
 • Gestucte muur schuren
 • Gaten repareren met plamuur en muur glad maken
 • Gepleisterde muren schuren voor een strak resultaat
 • Kleine geplamuurde delen met hand schuren
 • Groot oppervlak met schuurmachine schuren

Professioneel muren laten schuren

Wilt u weten hoe een echte professional de klus van muren schuren aanpakt? Wij laten u graag kennismaken met de werkwijze van onze vakmannen.

Om u een uitgebreid inzicht te bieden, hebben wij daarom een stappenplan opgesteld. Zo ziet u onder meer welke werkzaamheden er allemaal aan de orde komen voor muren schuren.

Een professionele aanpak begint namelijk bij een goede voorbereiding en het schuren maakt onderdeel uit van het totale proces. Daarna kun je beginnen aan de muur afwerking.

Wij leggen u eerst in het kort uit hoe het proces verloopt als u een van onze professionals wilt inhuren:

 1. U wilt u muren laten schuren
 2. U dient een aanvraag voor een offerte in
 3. Onze vakman geeft een prijsopgave
 4. U bepaalt of u akkoord gaat
 5. Planning van de werkzaamheden
 6. Starten op afgesproken datum
 7. Klaar op afgesproken datum
 8. Eventueel extra werk: schilderen of behangen

Muren laten schuren.

Stappenplan professioneel muren laten schuren:

Maak het jezelf makkelijk en volg onze tips stap voor stap op:

 1. De voorbereiding: op basis van ondergrond werkwijze vaststellen

Onze vakmannen leveren geen half werk. Het schuren van muren begint altijd met een gedegen voorbereiding. Het type ondergrond is daarbij uiteraard van belang.

Net gestucte muren schuren vraagt een andere aanpak dan geschilderde muren schuren. Een gestucte muur is strak en glad, maar een geschilderde muur laat misschien gaten of scheuren zien.

Scheuren in muren herstellen, is in dat geval de eerste stap. Als de muur geen beschadiging heeft, gaan wij deze als eerste ontvetten of schoonmaken.

 1. Muur ontvetten of schoonmaken

Er zit op muren in een woonkamer met open keuken of in de keuken vaak aanslag op de wand. In elk geval meer dan bijvoorbeeld in een slaapkamer.

Het goed schoonmaken en ontvetten is een eerste stap voor muren schuren. Dat is belangrijk omdat als je eerst begint met het schuren het vuil en vet over de muur wordt verspreid. Het is voor een goede hechting van muurverf of behang plakken belangrijk dat de muur schoon is.

Wij maken gebruik van een speciale muurontvetter om het oppervlak te reinigen. Eventuele scheuren in muren zijn alvast uit te krabben.

Zo is het ook mogelijk om afbladderend verf eerst te verwijderen. Zijn er hardnekkige vlekken te zien op de muur? Dan behandelen wij deze met een speciale vlekkenspray.

 1. Scheuren in muren repareren

Het opvullen van scheuren en gaten muren is belangrijk voor een perfect resultaat. Wij steken eventuele bladderende verf rondom de scheur af. Hiervoor gebruiken wij een plamuurmes.

Is er sprake van smalle scheuren? In dat geval krabben wij deze smalle scheuren uit met een verfkrabber op een V-vormige manier.

Dat geeft een goede basis voor het oppervlak om het vulmiddel beter te laten hechten. Rondom de scheur ontvetten wij vervolgens het oppervlak.

Wij gebruiken kwaliteitsvulmiddel en maken de scheur een beetje nat om de opening vervolgens op te vullen met behulp van een plamuurmes.

Daarna verwijderen wij direct het overtollige vulmiddel weg. Plamuur laten wij volledig uitharden om daarna het herstelde deel glad te schuren.

 1. Muren schuren voor verven of muren schuren voor behangen

Na de schoonmaak en het herstellen van scheuren of gaten, vangen de schuurwerkzaamheden aan. Net als voor het verven of voor het behangen, is een muur schuren voor stucen dat op is gebracht eveneens een optie.

Wij maken uiteraard gebruik van verschillende soorten gereedschappen en materialen. Daarbij houden wij rekening met het type schuurmachine en muren schuren korrel.

Een muur schuren met de hand doen wij als het om herstelde delen gaat of moeilijk bereikbare plekken. Wanden schuren wij met een professionele wandschuurmachine.

Dat doen wij op een grondige en efficiënte manier. Na het schuren, zorgen wij ervoor dat de wand volledig stofvrij is. Muren schoonmaken na schuren, is uiteraard van belang om een goede basis voor de hechting te realiseren.

 1. Afwerking na muren schuren

Er zijn na muren schuren natuurlijk allerlei opties om de afwerking vorm te geven. Bijvoorbeeld muur schuren voor sauzen of om daarna te behangen.

Uiteraard heeft u ook de mogelijkheid om onze vakmannen daarvoor in te huren. Bijvoorbeeld voor een combinatie van muren schuren voor renovlies of voor de combinatie nieuwbouw muren schuren en verven.

Tip: wij zijn zowel inzetbaar voor muren schuren nieuwbouw als voor oude muren schuren.

Laat je schuurwerk uitvoeren door Stukadoor inhuren.

Zelf muren schuren

Geeft u de voorkeur aan zelf muren schuren? Bijvoorbeeld zelf muren schuren voor het schilderen of een muur behangklaar schuren?

Dan hebben wij voor u uitgebreide tips, adviezen en een stappenplan. Ook gaan wij in op specifieke situaties. Bijvoorbeeld muur schuren na plamuren of gepleisterde muren schuren.

Er zijn bovendien meerdere opties als het gaat om muren schuren. Daarbij valt te denken aan een muur licht schuren, muur nat schuren of muur recht schuren.

 • Tips
 • Advies
 • Stappenplan
 • Specifieke situatie

Schuurmachine om muren te schuren

Een schuurapparaat is ideaal om muren te schuren. Vooral als het om complete wanden gaat. Het kost nu eenmaal veel te veel tijd om grote oppervlakken met de hand vlak te maken.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor muren schuren met schuurmachine. Een muren schuren machine is bijvoorbeeld beschikbaar in de vorm van een wandschuurmachine.

Een wandschuurmachine is speciaal ontwikkeld om op een efficiënte wijze muren te schuren. Als er sprake is van muren met lastige hoeken, biedt een vlakschuurapparaat uitkomst.

Tip: muren schuren met vlakschuurmachine is ideaal voor de fijnere schuurwerkzaamheden en hoeken.

Muren schuren machine huren

Het is uiteraard niet nodig om een schuurmachine te kopen als u daar eenmalig gebruik van maakt om wanden vlak te krijgen. Er is van alles mogelijk als het gaat om muren schuren huren.

Het is dan beter om voor muren schuren een machine te huren. Dat is mogelijk voor verschillende huurperiodes.

De prijs van het huren van een schuurmachine ligt ongeveer op 50 euro per dag. Huurt u de machine een week dan ligt de huurprijs per dag lager.

Muren schuren welk schuurpapier en muren schuren welke korrel?

Het is als u gaat schuren belangrijk om te weten welk schuurpapier u nodig heeft. Het gaat dan om de korrelgrootte.

Een gestucte muur schuren welke korrel gebruikt u dan het beste? Schuurpapier met korrel 180 en 220 zijn perfecte om een gestucte muur te schuren.

Grover schuurpapier met korrel 80 zorgt al snel voor krassen op de muur. Een korrelgrootte 400 in de vorm van fijn schuurpapier geeft niet het gewenste effect.

 • Korrel 180
 • Korrel 220
 • Wandschuurmachine
 • Vlakschuurmachine

Waarom muren schuren met een schuurmachine?

De combinatie muur schuren hand of muur schuren met schuurgaas met de hand is alleen aan te raden als het om een hele kleine muur gaat.

Bijvoorbeeld een kleine keukenmuur. In andere situaties is het gewoon beter om voor de combinatie muren schuren schuurmachine te kiezen.

Uiteraard met het juiste type schuurgaas of schuurpapier met juiste korrelgrootte. Wilt u toch met de hand schuren? Gebruik dan voor stucwerk schuren een schuurblok, want dat ligt beter in de hand.

Nieuwbouw muren schuren.

Zelf muren schuren voor schilderen of muren schuren na stucen

Het is belangrijk dat u de juiste materialen en gereedschappen in huis heeft voor muren schuren. Controleer de muur op gaten en scheuren of te zien of u ook vulmiddel nodig heeft.

Het is ook belangrijk om een ontvetter aan te schaffen om de wanden voor het muren schuren grondig schoon te maken. Een verfkrabber om verf los te krabben komt eveneens van pas.

Zo is het in huis hebben van een plamuurmes nodig om gaten en schuren in muren te plamuren.

 • Schuurpapier
 • Schuurmachine
 • Schuurblok (voor handwerk)
 • Plamuurmes
 • Ontvetter
 • Verfkrabber
 • Vulmiddel

Stappenplan: hoe muren vlak schuren?

 1. U begint met het in huis halen van alle benodigdheden.
 1. Vervolgens maakt u eerst de muur goed schoon. Heeft u geen speciale ontvetter in huis?

Het is ook mogelijk om de wanden te reinigen door aan een emmer met water wat ammoniak toe te voegen.

 1. Gaten en scheuren herstelt u uiteraard voor het schuren.

Dat geldt eveneens voor het verwijderen van afbladderend verf. Haal ook eventuele schroeven uit de muur en vul de gaatjes daarvan op. Schuur de herstelde plekken licht op.

 1. Schuurmachine gereedmaken

Hoe een muur schuren en met welk schuurpapier muren schuren? Gaat het om een muur van pleisterwerk? Gebruik dan eerst grof schuurpapier met korrel 120, 150 of 180. Schuur de muur daarna af met fijn schuurlinnen met korrel 400.

Tip: wist je dat schuurgaas langer dan handschuurpapier meegaat? De structuur is zodanig gevormd dat deze niet vol met schuurstof kom te zitten.

 1. Muren stofvrij maken na schuren

Na het schuren is het belangrijk om de wand weer stofvrij te maken. Gebruik hiervoor een kleine borstel om het stof weeg te vegen.

Muren afwassen na schuren is niet noodzakelijk, want de muren zijn eerder al schoongemaakt. Het is dus alleen nog een kwestie van stof verwijderen. Nu is de muur klaar voor een verder afwerking, zoals schilderen of behangen.

Tips voor muren schuren

Wij geven natuurlijk ook nog graag wat tips als u muren gaat schuren. Bijvoorbeeld als het gaat om muren schuren zonder stof.

Of als het gaat om geschilderde muren schuren. Ook ten aanzien van de afwerking zijn er een aantal praktische adviezen.

Bijvoorbeeld met een antwoord op de vraag ´hoe gestucte muren schilderen´ of met advies over muur schuren voor latex of muur schuren voor primer.

Muren schuren tips

Volg onze tips om je muren te schuren op een simpele en snelle manier.

Tip 1: muren schuren zonder stof

Er komt altijd wel wat stof vrij als het gaat om muren schuren. Een manier om de stof zoveel mogelijk te beperken, is door een schuurmachine met een stofafzuiging te gebruiken.

Bijvoorbeeld in de vorm van een wandschuurmachine met een externe bouwstofzuiger. Gaat u met de hand schuren? Dan komt er altijd stof vrij. Er is overigens nog wel een andere optie om zonder stof te schuren. Daar leest u meer over na de tips.

Tip 2: muur gipsplaat schuren met schuurgaas

Gebruik voor het schuren van gipsplaat een schuurmachine of doe het met de hand. Muren schuren schuurpapier is te gebruiken, maar schuurgaas is beter.

Schuurgaas korrel 180 is voor een gipsplaten muur perfect. Het voordeel is dat het papier van de plaat met schuurgaas niet gaat rafelen. Bovendien valt het schuurstof door de open structuur heen, zodat schuurgaas langer meegaat.

Tip 3: muur schuren na behang

Het is voor een muur schuren na behang belangrijk dat alle lijmresten en behang is verwijderd. Maak de muur eerst schoon en kijk of er reparaties nodig zijn. Daarna begint u pas met muur schuren beton.

Tip 4: muur schuren voor tegelen of stucwerk aanbrengen over tegels

Het is in principe niet nodig om een muur te schuren voordat u deze gaat betegelen. Wilt u een getegelde muur stuken dan is het wel nodig om de tegels te schuren.

U begint dan met het ontvetten om vervolgens de tegels met de hand te schuren en na het verwijderen van stof een primer aan te brengen.

Tip 5: niet altijd muren schuren voor het verven

U hoeft niet altijd een muren te schuren voor het verven. Dat hangt namelijk van het type ondergrond af net als van de conditie van de wand.

Het is wel nodig om herstelde plamuurplekken licht op te schuren. Een muur eerst schuren voor de combinatie muren schuren verven hangt dus af van de situatie.

Tip 6: geschilderde muren schuren

Geverfde muren schuren heeft als voordeel dat u voor een uitstekende basis zorgt voor een verdere afwerking. U creëert hiermee een veel strakker eindresultaat. Check ook bij een geverfde muur of er reparaties nodig zijn.

Tip 7: muur schuren met baksteen met korrel 80

Wilt u verf van een muur van baksteen afhalen? Het is mogelijk om de verflaag op baksteen weg te schuren of voorzicht weg te krabben.

Het is het beste om voor het schuren dan schuurpapier met korrel 80 te gebruiken. Met welke korrel muren schuren, is dus onder meer afhankelijk van de ondergrond.

Tip 8: hoe muren schuren als er sprake is van spachtelputz?

Spachtelputz bestaat op de wand uit keiharde korrels. Het is aan te raden om bij muur structuur schuren eerst de korrels af te steken en daarna pas de muur te schuren.

Houd bovendien rekening met extra veel rommel dat van de wand afkomt. Draag in dit geval ook een veiligheidsbril net als een stofmasker.

Tip 9: geen natte muur schuren

Een natte muur ontstaat als er net stukwerk op is aangebracht. Het is niet mogelijk om een stuclaag die nog vochtig is te schuren. Of net bezette muren schuren is wel mogelijk, maar het resultaat is erbarmelijk.

Er ontstaat dan namelijk schade met als gevolg dat er nog meer stukken loslaten. Het is dus bij de combinatie muur stucen schuren van groot belang dat het stukwerk droog is.

Ziet het er droog uit? Dat is nog geen garantie dat er geen vocht meer inzit. Meet daarom het vochtgehalte in de muur. Voor muren schuren is het in dit geval van belang dat het vochtpercentage niet meer bedraagt dan 2%.

Tip 10: laat de schuurmachine het werk doen

Het is voor het recht schuren van muren belangrijk om de schuurmachine het werk te laten doen. Houd de schuurmachine niet te lang op één plek en duw niet te hard. Als u dat wel doet, is de kans groot dat er een verschil in diepte ontstaat.

Muren glad schuren.

Nat schuren = stofvrij schuren

Nat schuren biedt een oplossing om zoveel mogelijk zonder stof te schuren. Het is een methode die niet heel gebruikelijk is.

Doorgaans valt de keuze op droog schuren van muren met schuurpapier, schuurgaas of een schuurmachine.

Er zijn verschillende opties voor nat schuren beschikbaar voor verschillende ondergronden, zoals met waterproof schuurpapier of met een schuurspons, Wetordry rubber schraper of Scotch Brite.

 • Waterproof schuurpapier
 • Schuurspons
 • Schuurpad
 • Wetordry rubber schraper
 • Scotch Brite

Nat schuren met Wetordry rubber schraper

De muur nat schuren met een Wetordry rubber schraper is schuren met een schuurpad die eruitziet als een platte spons.

Deze methode is vooral ideaal als er sprake is van het verwijderen van een mengsel van korrels verf en water.

Deze methode is onder meer toe te passen op behandeld hout en is niet geschikt voor onbehandeld hout.

Waterproof schuurpapier voor nat schuren

Waterproof schuurpapier is zowel voor droog schuren als voor het nat schuren van een oppervlak te gebruiken.

U profiteert dan ook meteen van het voordeel dat het oppervlak met nat schuren gelijk ook schoon is.

Bovendien zorgt het waterproof schuurpapier ervoor dat er met het nat schuren minder krassen in het oppervlak ontstaan. Het is te gebruiken voor hout en metaal.

Scotch-Brite voor laklagen schuren

Scotch-Brite is een methode van nat schuren om laklagen mee glad te krijgen. Een dergelijk handpad of schuurpad is daarmee dus niet geschikt voor muren.

Er is nog een methode om nat te schuren en dat is door een schuurgel en schuurspons te gebruiken.

Doe wat schuurgeld op de spons en maak vervolgens steeds een draaiende beweging. Op deze manier reinigt u en schuurt u het oppervlak. Daarna maakt u het oppervlak droog met een schone doek.

Overige benodigdheden voor nat schuren

Naast het materiaal om te schuren, heeft u nog een aantal andere zaken nodig om de klus te klaren:

 • Koud water
 • Ontvetter of ammoniak
 • Schone doek om mee na te spoelen
 • Pluisvrije doek voor droogmaken
 • Schuurgeld bij gebruik van schuurpad

Muren schuren en verven

De combinatie muren schuren verf komt vaak voor. Een muur schuren en schilderen is namelijk heel erg populair.

Nadat het schuurwerk is gedaan, komt de volgende stap in het proces van muren schuren schilderen.

Het is belangrijk om na te gaan of er eerst nog een primer nodig is. Bijvoorbeeld als er een muur met zuigende werking is. Of als er net vers pleisterwerk op is aangebracht.

Een muur schuren voor primer is dan uiteraard nog de eerste stap. Indien een primer niet nodig is, begint u met de muur schuren voor latex.

Muur schuren latex

Na de muur schuren is de wand gereed om verf aan te brengen. Het gaat dus om de combinatie muur schuren muurverf. Latex is muurverf.

Het is ook mogelijk om voor de combinatie muur schuren structuurverf te kiezen. Dan ontstaat er net even een ander effect.

Gebruikt u eerst grondverf als basis om bijvoorbeeld daarna rode latex aan te brengen? De muur schuren na verven met grondverf is natuurlijk niet nodig. Dat heeft u voor het grondverven al gedaan.

Muur schilderen na het schuren

Het is aan te raden om voor het verven van hoeken en randen van een acrylkwast gebruik te maken. Begin ook met het schilderen van de hoeken en de randen.

Het is met een muurverfroller mogelijk om de latex op het grote oppervlak aan te brengen. Rol van boven naar beneden en van links naar rechts. Rol als laatste de baan af naar beneden.

Uiteraard is het belangrijk om de vloer af te dekken en met afplaktape zaken als stopcontacten, plinten en kozijnen af te plakken.

Huur een schuurder in voor wanden en plafonds.

Renovlies plakken na schuren

Het is uiteraard ook mogelijk om voor een ander afwerking te kiezen. Bijvoorbeeld een afwerking met renovlies.

Renovlies zorgt voor een prachtig strakke muur en is in echt alle kleuren die maar denkbaar zijn te schilderen.

Renovlies is eenvoudig aan te brengen. U strijkt de muren in met behanglijm en plakt de banen er tegenaan. Uiteraard is het eveneens mogelijk voor regulier behang te kiezen of voor glasweefselbehang

Kiest u voor vakmanschap of doet u het zelf?

Muren schuren zijn werkzaamheden die zelf uit te voeren zijn. De tips en adviezen komen daarbij goed van pas.

De keuze voor vakmanschap is echter meteen een keuze voor het beste resultaat. Bovendien is er dan ook meteen de mogelijkheid om voor een afwerking te kiezen.

Zo is het mogelijk om alles te laten doen van muren schuren tot en met schilderen en van muren schuren tot en met renovlies behangen.

Muren laten schuren? Vraag een offerte aan!

Wilt u de muren door een van onze vakmannen laten schuren, vraag dan direct vrijblijvend een offerte aan.

Eventueel inclusief het uitbesteden van de werkzaamheden als het gaat om de afwerking van uw muren.

U ontvangt de offerte voor muren schuren inclusief of exclusief een eventuele afwerking met een vrijblijvend karakter. Er ontstaat dus geen enkele verplichting en de offerte is bovendien gratis en vrijblijvend aan te vragen.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024