Gestucte muur verven: handige tips & uitleg

Een gestucte muur verven kan een mooie manier zijn om je kamer een frisse of nieuwe uitstraling te geven. Gestucte muren kunnen lastig zijn om te schilderen vanwege hun ruwe textuur.

Wij gaan je hier uitleggen hoe je een gestucte muur kunt verven en wat voor benodigdheden je daarvoor nodig hebt. Volg stap voor stap op wat wij aangeven en je project wordt een succes!

Mocht je voor de hoogste afwerking willen gaan dan kun je ons ook inhuren. Ons team werkt landelijk en dit al meer dan 20 jaar! Vraag een offerte aan en ontvang nu 10% korting.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Kun je een nieuw gestucte muur verven? Ontdek de beste manier op stucwerk te schilderen.

Hoe gestucte muur verven: de materialen

Zorgt altijd voor goed materialen van dit zal je werk een stuk makkelijker maken. Koop ook geen B producten want dit ga je zien. Koop het volgende:

 1. Verf: Voor gestucte oppervlakken moet je een hoogwaardige muurverf op waterbasis hebben. Je kunt dan kiezen uit verschillende kleuren. Koop merken zoals Wijzonol, Sikkens of Sigma.
 2. Gebruik een primer: Dit is belangrijk omdat je een goede hechting nodig hebt. Alleen dan zal de verf goed blijven zitten. Je moet dan wel een primer kopen die geschikt is voor gestucte muren.
 3. Werk met een verfroller: Het beste kun je werken met een middellange of lange roller. Pas verfrollers altijd aan op de textuur van je wand. Rollers met een langere pool zullen je helpen om de verf gelijkmatig aan te brengen in ruwe texturen.
 4. Verfkwasten: Je zult verschillende maten nodig hebben. Een wat bredere kwast kan handig zijn voor de grotere vlakken terwijl smalle kwasten beter geschikt zijn voor hoeken en randen.
 5. Verfbakje: Ondiepe verfbakjes zijn erg handig om de verf in te gieten en de roller gelijkmatig te bedekken. Het zal voorkomen dat je gaat knoeien.
 6. Afplaktape: Voor het beschermen van aangrenzende oppervlakken, kun je het beste afplaktape gebruiken. Dit doe je voornamelijk om op de randen van de gestucte muur die je wilt verven.
 7. Schuren: Eventuele ruwe muren wil je natuurlijk glad maken. Je kunt schuurpapier gebruiken voor het schuren van stucwerk. Kies wel een fijnkorrelige om alleen de textuur te egaliseren. Zo verwijder je niet teveel van de gestucte afwerking.
 8. Plastic zeil of doeken: Let een plastic zeil of doel op de vloer om deze te beschermen tegen eventuele druppels of verfspatten.

Je kunt beter niet een gestucte muur verven zonder voorstrijk. Ga voor kwaliteit dat jarenlang goed blijft. Bezuinig niet op dit soort kosten want je krijgt daar later spijt van.

Nieuw gestucte muur verven

Een net gestucte muur verven is niet verstandig. Het is belangrijk bij stucwerk schilderen dat je de aangegeven droogtijd hanteert. Zodra je muren droog zijn dan kun je aan de slag. Gebruik dit stappenplan:

Stap 1: de voorbereiding

 • Mocht er verf loszitten dan moet je deze even verwijderen. Dit kun je doen met een plamuurmes. Zet niet teveel kracht en voorkom beschadigingen!
 • Pak fijnkorrelig schuurpapier en schuur de muur lichtjes op. Controleer ook even of er geen ruwe plekken zijn. Mochten deze er wel zijn dan moet je deze even het stucwerk glad maken.
 • Zodra je deze stappen hebt doorlopen dan moet je de muur stofvrij maken met een vochtige doek.

Stap 2: het aanbrengen van de primer

 • De laag primer moet gelijkmatig worden aangebracht. Zelf gebruiken wij hier altijd een nieuwe verfroller voor. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts. Dan krijg je een gelijkmatige dekking.
 • Voor moeilijke randen of hoeken kun je een kwast gebruiken.
 • Geef de primer genoeg tijd om te drogen. Hoe lang dit is hangt af van het merk dat je gekocht hebt. De droogtijd kun je terugvinden op de verpakking.

Stap 3: verf aanbrengen

 • Je moet de verf even goed roeren. Doe dit in je verfbakje.
 • Dompel de verfroller in de verf en rol deze gelijkmatig uit op de muur. Bij een gestucte muur verven is het belangrijk om in overlappende richtingen te sauzen. Dus in verticale of horizontale banen.
 • Gebieden die moeilijk te verven zijn (denk aan hoeken en randen) moet je doen met een kwast.
 • Zorg ervoor dat je de eerste laag verf goed laat drogen. Wij raden je voor een goede dekking een tweede laag aan.

Stap 5: maak de muren schoon

 • Reinig je verfkwasten en roller met water en zeep.
 • Verwijder je afplaktape voorzichtig om beschadigingen aan de verflaag te voorkomen.
 • Laat daarna de verf volledig drogen en geniet van je resultaat!

Gestucte muur verven.

Gestucte muren laten verven

Je door ons een gestucte muur laten verven. Dit kan eigenlijk al tegen vrij lage kosten. Zeker omdat wij op dit moment 10% korting geven. Vraag daarom meteen een offerte bij ons aan!

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024