Stucwerk repareren

Na een tijdje kunnen er scheuren ontstaan in gepleisterde muren en plafonds. Andere beschadigingen kunnen zich ook voortdoen, zoals oude boorgaten en vochtschade. Hoe moet je stucwerk repareren?

Met de tips hieronder vertellen we hoe je het repareren van stucwerk gemakkelijk uit kunt voeren. De benodigdheden hiervoor zijn:

 • Verfkrabber
 • Plamuurmes
 • Harde borstel
 • Plantenspuit
 • Schuurpapier
 • Vulmiddel

Wil je stucwerk laten repareren? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Stucwerk repareren.

Vulmiddel

Elke beschadiging heeft wel zijn vulmiddel, meestal is dat gipsmortel in een poedervorm. Je mixt het door met water totdat er een pasta vormt met de juiste dikte.

Het vulmiddel dat het vaakst gebruikt wordt is Roodband. Tevens bestaan er ook kant-en-klare vulmiddelen, die grotendeels handig zijn bij kleinere reparaties, een voorbeeld hiervan is het opvullen van boorgaten of haarscheurtjes.

Scheurtjes stucwerk repareren

Barsten en kleine scheurtjes dichtstrijken kan zonder veel gedoe. Op deze manier ga je het stucwerk herstellen:

 • Krab de stukjes die los hangen weg met een speciale krabber voor verf en zorg ervoor dat er zich geen stof bevindt op de ondergrond.
 • Voer de stappen op de gebruiksaanwijzing uit om het vulmiddel aan te maken.
 • Smeer de gaten dicht door middel van een speciale plamuurmes.
 • Laat het helemaal opdrogen en begin daarna met het glad schuren van de reparaties met fijnkorrelig schuurpapier.

Tip: Wanneer je de muur wilt voorzien van een nieuwe lik verf, kunt u ook door middel van de verf de kleine scheurtjes onzichtbaar proberen te maken. Voeg wat extra verf toe aan de scheurtjes en rol het verf door middel van de verfroller erg stevig in de scheur.

Grotere beschadigingen in stucwerk repareren

 • Het is erg belangrijk om bij grotere gaten en scheuren alle loszittende stucwerk eraf te halen. Om het beste resultaat te krijgen kun je het best een plamuurmes gebruiken. Voor scheuren is het het best om het uit te krabben met een verfkrabber. Om te zorgen dat de ondergrond stofvrij is, borstelt u alles goed schoon.
 • Nadat je het vulmiddel aan hebt gemaakt, strijk je het uit met een plamuurmes. Om het beste resultaat te realiseren is het het best als je van binnen naar buiten werkt: dus vanaf het midden van de beschadiging uitstrijken.
 • Tijdens het droogproces zal het vulmiddel kleiner worden, en er zullen meestal meerdere lagen nodig zijn voor het beste gladde resultaat. Eerst wacht je totdat de vorige laag helemaal droog en hard is voordat je een extra laag toevoegt. Als laatste schuur je het overtollige vulmiddel weer weg met fijnkorrelig schuurpapier.

Tip: Om zo veel mogelijk vulmiddel te besparen is het handig om vooraf de te repareren plekken te besproeien vóór je het vulmiddel aanbrengt om het zuigende karakter van je oude stucwerk te voorkomen.

Stucwerk laten repareren.

Beschadigde hoeken in stucwerk repareren

Als er stukjes stucwerk in de buitenhoeken beschadigd zijn, zal u ontdekken dat het erg moeilijk is om de reparatie precies in de goede vorm te gieten.

Daarom is het handig bij een stucwerk reparatie om een plankje te gebruiken. Deze kun je in de hoek van een muur vastzetten met behulp van staalspijkers.

Vul de beschadiging tot de top, spijker het plankje vast aan de ene kant en herhaal het proces aan de andere kant. Vervolgens kun je de spijkergaten opvullen.

Om scheuren in de toekomst te voorkomen je het beste stucgaas aanbrengen.

Vochtschade in stucwerk repareren

Schade door vocht in muren en plafonds kan door allerlei dingen ontstaan: leidingen die lekken, regendoorslag, dak lekkage, niet genoeg ventilatie door de buitenmuren, een kitrand die beschadigd is geraakt in de keuken of badkamer.

Het gene wat je in zo’n situatie gelijk moet doen, is natuurlijk de boosdoener opzoeken, anders gaat je stucwerk repareren weinig zin hebben.

Soms is het meteen duidelijk waardoor het komt, maar het kan zich ook voorkomen dat het vocht een hele route door de muur aflegt om op de zwakste plek naar buiten te komen.

Nadat de oorzaak is opgelost, wacht je een poosje tot de muur volledig is opgedroogd voordat je alles wat los zit weghaalt. Bij vochtschade dat langer heeft geduurd zal ook de steen van de muur beschadigd zijn.

Het is dus mogelijk dat je geconfronteerd wordt met een aanzienlijk gat. Een mogelijkheid is dat je het deels op kunt vullen met puin voordat je het vulmiddel bevestigd en verder afwerkt zoals we hierboven hebben beschreven.

Bij vochtschade die erg groot is in een dragende muur is het altijd handig om er iemand die er meer verstand van heeft naar te laten kijken. Zeker als het gaat om buitenstucwerk of Italiaans stucwerk.

Hoe stucwerk repareren

Je kunt kleine scheurtjes (haarscheurtjes) in de muur repareren met behulp van vulmiddelen. Je maakt het stucmortel aan met behulp van de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Het is erg belangrijk dat de ondergrond vrij is van stof. Breng de gipsmortel aan met behulp van een pleisterspaan. Kleine scheurtjes (haarscheurtjes) kunt u herstellen met Roodband of Fix&Finish.

Je maakt het stuc mortel aan volgens de instructie op de verpakking. Zorg ervoor dat de ondergrond vrij is van stof. Bevestig de gipsmortel aan met een pleisterspaan.

Scheuren in stucwerk repareren.

Grote gaten vullen?

Poedervulmiddel wordt het meest gebruikt voor het opvullen van grotere gaten, scheuren of oneffenheden. Dit vulmiddel wordt hard zonder dat er barsten ontstaan, zelfs als je dikkere lagen gebruikt.

Poedervulmiddel is beschikbaar in verschillende soorten, zoals cement houdend egalisatiemiddel, acryl of siliconen.

Mocht je stucwerk door ons willen laten repareren dan kan dat. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan om inzicht te krijgen in de exacte kosten.

Scheuren in stucwerk repareren

Wil je scheuren in stucwerk laten repareren? Dan is het belangrijk dat je ons eerst even wat foto’s of filmpjes stuurt van de scheurtjes.

Alleen dan kunnen wij beoordelen wat er precies nodig is om de reparatie uit te voeren. Mochten er nog dingen onduidelijk zijn dan komen we even bij je langs.

Onze stukadoor komt dan naar je muren kijken en maakt een plan. Zijn bevindingen (tezamen met een kostenoverzicht) zal hij dan vrijblijvend aan je mailen in de vorm van een offerte. Heb je daar interesse in? Meldt je dan bij ons aan!

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024