Buitenmuur stuc

Wat is buitenmuur stuc en hoe breng je het aan? In dit artikel nemen we alles door wat je moet weten. Enkele onderwerpen die we bespreken zijn de materialen, prijzen en de beste manier om het aan te brengen.

Wil je een buitenmuur laten stucen? Vraag dan een offerte bij ons aan.

Mooi en strak resultaat

Er is vaak niets mooiers dan het stuccen van een buitenmuur. Na het stukadoren kun je de buitenmuur onafgewerkt laten of de muur een andere kleur geven. Het is maar net wat je mooi vind.

Het grote nadeel van buiten stuccen is dat je afhankelijk bent van het weer. Wanneer het regent dan spoelt de stuclaag weg en bij teveel wind of zon droogt deze te snel op.

De ideale dag voor buitenmuur stuc is een bewolkte droge dag. Gebruik bij buiten stucen voor het mooiste resultaat altijd cementgebonden stucmortel.

Bij deze een handige tip voor een buitenmuur stukadoren om een andere look aan de buitenkant te krijgen. Controleer altijd of je een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Vraag dit voordat je begint aan de klus aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Buitenmuur stuc

Materialen

  • Stucmortel lichtgrijs voor vochtige ruimtes
  • Voorstrijk voor een zuigende ondergrond
  • Stucloper
  • Schilderstape
  • Ductape
  • Stucprofielen (dikpleister)

Gereedschappen

  • Grote speciekuip
  • Emmer
  • Stucmixer
  • Pleisterspaan
  • Maatbeker
  • Raapbord
  • Rijlat
  • Schuurbord (met en zonder spons)
  • Troffel

De voorbereiding bij buitenmuur stuc

Om mooi werk af te leveren bij stuc op een buitenmuur, is het verstandig om dit stappenplan te volgen:

Stap 1) Kozijnen afplakken en de bestrating

Plak de raamkozijnen en deurkozijnen af met een schilderstape. Gebruik een stucloper om de bestrating af te plakken. Met ductape kun je meerdere stucloper verbinden. Verzwaar de hoeken om ervoor te zorgen dat de loper niet verschuift.

Stap 2) Gaten repareren

Repareer eventuele gaten in je buitenmuur met cementmortel.

Stap 3) Buitenmuur voorstrijken

Maak ondergrond van de bakstenen in je buitenmuur schoon en stofvrij. Wij doen dit zelf altijd met een hogendrukreiniger.

Nu het tijd om de buitenmuur met een geconcentreerd voorstrijkmiddel te behandelen. Gebruik een blokkwast om het voorstrijkmiddel aan te brengen en laat het 1 á 2 uur drogen.

Tip: voelt je buitenmuur vochtig aan? Dan hoef je geen voorstrijkmiddel te gebruiken.

Stap 4) Hoekbeschermers plaatsen

Je kunt het beste op de uitwendige hoeken van stucwerk een hoekbeschermer plaatsen die geschikt is voor dikpleister. Dit is ook zo bij de deuren en kozijnen. Doe dit altijd minimaal 3 uur van te voren!

Mocht het om een groot oppervlak gaan dan moet je een dag van te voren een geleiderprofiel op de wand plaatsen. Zorg ervoor dat de afstand tussen de geleiderprofielen minder is dan de lengte van de rijlat.

Deze ga je later gebruiken voor het reijen van de gestucte buitenmuur.

Hoe breng je stuc aan op een buitenmuren? Een afbeelding van een gestucte buitenmuur.

Buitenmuur stucen

Met de laatste stappen kun je de buitenmuur stuccen!

Stap 5) Stucmortel aanmaken

Voor stucwerk gebruik je altijd een schone mixer en schone kuip. Let erop dat je de juiste hoeveelheid kraanwater in de kuip doet. Deze kun je terugvinden op het recept van de stucmortel verpakking.

Het is nu tijd om de mortel en voorzicht bij de strooien. Deze moet je dan even laten staan. Vervolgens mix je het tot een gladde massa zonder klonten.

Stap 6) Buitenmuur stukadoren

De aangemaakte specie moet je scheppen met een troffel op het raapbord. Met de pleisterspaan breng je nu ongeveer een centimeter dikke stucspectie aan op de ondergrond.

Stucspectie moet je altijd gelijkmatig aanbrengen op de ondergrond. Eventuele kleine dikteverschillen zijn niet zo heel erg omdat je deze later kunt verhelpen met reien.

Het is belangrijk dat je van onder naar boven werkt en van links naar rechts.

Gouden tip: Als beginner is het verstandig om de laag in twee keer aan te brengen. De eerste laag maak je dan maar 0,5 centimeter. Deze laat je dan 1 uur drogen waarna je hem bewerkt met een zachte handveger waardoor de je laag een beetje ruw wordt.

Zodra je de tweede laag van 0,5 cm aanbrengt dan kun je deze met een rijlat glad maakt.

Stap 7) Gestucte buitenmuur reien

De stuclaag moet je direct vlak aanbrengen met een rijlat. Mocht het nodig zijn dan kun je dit doen met behulp van geleiderprofielen doen. Voor een glad eindresultaat is reien belangrijk. Je moet dit dus zorgvuldig doen.

Mocht je last hebben van overtollig stuc dan kun je dit met de rijlat weghalen. Plekken waar te weinig stucmortel zit moet je vullen met extra stucmiddel. Het reien moet je na elke 30 minuten reien.

Belangrijk om te weten is dat je moet zorgen dat de laag niet te droog mag zijn want anders gaat een stucmortel rullen.

Stap 8) Gestucte buitenmuur schuren

Je moet de muur bewerken na 15 tot 30 minuten na het reien muur met een schuurbord. Je moet het bord vlak op de stuclaag houden en draaiende bewegingen maken. Dit zal ervoor zorgen dat de laag mooi egaal wordt.

Stap 9) Gestucte buitenmuur sponzen

Gebruik een spons  met schuurbord voor een fijner en gladder resultaat. Dit moet je doen als de muur nog nat aanvoelt. Let erop dat je geen sporen op de stuclaag trekt.

Een voordeel is dat je een gestucte muur een kleurtje kan geven. Dit kun je doen met latex van buitenkwaliteit. Je moet wel de gestucte muur eerst met een voorstrijkmiddel behandelen.

Onze stukadoors geven de onderste 30 cm altijd een donkere kleur om opspattend vuil minder zichtbaar te maken.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024