Stuc hoekprofiel

Waarom een stuc hoekprofiel plaatsen? Er is een belangrijke reden om stucprofielen op uitwendige hoeken te plaatsen.

Het zijn profielen die speciaal zijn ontworpen om scherpe en rechte hoeken te maken. Wij gebruiken ze als bescherming voor hoeken en randen van muren en plafonds tijdens het stucwerk aanbrengen.

Vooral bij de ramen is het verstandig om aan te brengen omdat je anders lelijke plekken krijgt. Wij komen wel eens muren tegen die gestuct of behangen zijn, waar je alles doorheen ziet. Dit moet je echt niet willen.

Om de kosten te drukken hebben wij een leuke aanbieding. Een compleet pakket waarin wij het neusje van de zalm bieden maar dan tegen een veel lager bedrag.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Stucprofiel

Hoekprofiel stucwerk, stucprofiel, hoeklijn, hoekbeschermer of hoekspeer?

Er zijn diverse soorten benamingen voor eigenlijk hetzelfde type product. Elke stukadoor gebruikt zo zijn eigen benaming.

Waar sommige stukadoors het hebben over een hoeklijn zal een ander het weer hebben over een hoekprofiel stucwerk of een stuc hoekprofiel.

En waar de een het heeft over een hoekbeschermer geeft de ander weer de voorkeur aan een stucprofiel. Zelfs een ‘hoekspeer’ of een ‘hoeknaald’ komt voor.

Het maakt overigens niet uit welke naam je eraan koppelt. Het gaat erom dat jij straks weet wat het is en hoe het wordt gebruikt. Daar gaan we voor zorgen!

Wat is een stuc hoekprofiel en waar dient het voor?

Een stucprofiel is eigenlijk niets anders dan een hoekprofiel die bij stucen wordt gebruikt om strakke en sterke hoeken te maken.

Het hoekprofiel wordt voor stucwerk (waterpas) gesteld op de uitwendige hoeken van een muur of plafond. Daarna kan er tegenaan gestuct worden.

Daarnaast wordt een stuc profiel door de stukadoor gebruikt als maatvoering tijdens het reien. Vanwege deze reden zijn er diverse soorten stucprofielen.

Je kunt verschillende types kopen voor verschillende diktes en soorten stucwerk. Ze zijn te koop in diverse materialen zoals aluminium, verzinkt staal, RVS en kunststof.

Zelf gebruiken wij altijd het dunste stuc profiel, we hebben het dan over het 3mm type. Deze is volledig gemaakt van verzinkt staal en is in principe geschikt voor alle type stucwerken.

Het zorgt voor elegante, fijne en strak ogende hoeken. Iets wat je van zowel veraf als dichtbij ziet. Het zal je woning direct een veel mooier uiterlijk geven. Bezuinig hier niet op!

Stuc hoekprofiel

Stucprofielen voor nieuwbouw

Een stuc hoekprofiel kan worden geplaatst op uitwendige hoeken zoals bij raamkanten (negge- of dagkanten). Dit moet je doen op de plek waar twee haaks op elkaar staande wanden bij elkaar samen komen.

Je kunt geen strakke hoek maken zonder deze profielen. Wanneer je enkel de materialen van de muur gebruikt zal je nooit het beoogde eindresultaat behalen.

Of het nu beton, gibo, gipsplaat, fermacell, kalkzandsteen of een ander materiaal betreft, als je echt een strakke hoek wilt maken dan zal er altijd een stucprofiel geplaatst moeten worden.

Wij hebben vaak discussie met hoofdaannemers in de nieuwbouw omdat zij er anders over denken. Zij willen zo snel en goedkoop mogelijk de woning opleveren. Zo werkt dat niet!

Nieuwbouwwoningen waarbij de uitwendige hoeken van muren bij raamkanten worden opgeleverd zonder stucprofielen, is meer basis dan uitzondering en dat zou niet zo moeten zijn.

Bij Stukadoor Inhuren vinden wij dat mensen recht hebben op de juiste informatie. Alleen dan kunnen ze een weloverwogen keuze maken of ze een stucwerk hoekprofiel willen gebruiken.

Baal je van slechte of lelijke hoeken? Laat ons het oplossen met een stuc hoekprofiel.

Stucprofielen plaatsen na de oplevering

Is er een geschikte oplossing? Zeker weten, die is er! De stucprofielen kunnen wij ook na de oplevering plaatsen. Het aanbrengen van stucwerk profielen kan achteraf.

Wanneer wij zien dat je nieuwbouwwoning zonder hoekprofielen bij raamkanten wordt opgeleverd, dan adviseren wij je altijd om dit alsnog door ons te laten doen.

Dit is wat wij adviseren maar het is natuurlijk geen verplichting. Wij voelen ons wel geroepen om je dit te vertellen aangezien het eindresultaat van ons product negatief beïnvloed.

Zelfs onze beste stukadoors krijgen uitwendige hoeken nooit zo strak als dat er wel hoekprofielen worden gebruikt. Sterker nog, het duurt langer en het resultaat is minder fraai.

Het plaatsen van stucprofielen na oplevering draagt heeft wel een paar nadelen. Er zijn extra kosten verbonden aan een stuc hoekprofiel en wij moeten er echt rekening mee houden qua planning.

De kosten liggen gemiddeld rondt de 12,- ex. btw. per strekkende meter (m1). Vaak gaat het dan om 30 tot 90 m1 per woning, uitzonderingen daargelaten.

Voor een goede inschatting van de kosten zou je het altijd even globaal zelf kunnen inmeten. Zodra je een offerte aanvraagt dan komen wij het voor je inmeten.

Wij zien een nieuwbouw planning dat wij vooraf een extra dag moeten langskomen om de stucprofielen te plaatsen. Door dit te doen kunnen er geen verassingen achteraf ontstaan en dit is wel zo prettig voor beide partijen!

Stuc hoekprofielen plaatsen in de hoeken bij nieuwbouw.

Dunpleister hoekbeschermer

De dunpleister hoekbeschermer is eigenlijk niets meer dan een dunne variant van een stuc hoekprofiel.

Het is precies het model waar wij eerder in dit blog al over spraken (het type die wij altijd gebruiken). Wij plaatsen strandaard hoekprofielen als wij gaan dunpleisteren.

We hebben het dan over het 3mm type, ook wel bij vele bekend als het dunpleister profiel.

De 3mm staat voor de minimale dikte van een stuclaag om dit profiel ‘weg’ mee te smeren wanneer deze volledig strak op de ondergrond geplaatst moet worden.

Omdat dunpleister alleen kan worden aangebracht in diktes van 0 tot 2mm, zal vooraf de dunpleister hoekbeschermer vooraf aan het dunpleisterwerk geplaatst moeten worden.

Daarna dient deze door ons te worden afgesmeerd met een hechtpleister of gipsmortel.

Over het algemeen worden stucprofielen minimaal een dag van tevoren aangebracht. Vanwege het dunne profiel is de droogtijd van het stucwerk vrij kort.

Wat zijn stucstops?

Een ander soort bij stucprofielen is de stucstop. Waar een stuc hoekprofiel alleen door ons voor uitwendige hoeken wordt gebruikt, aan beide zijden van het profiel bevindt zich stucwerk, ligt dat bij een stucstopprofiel toch iets anders.

Een stucstop dient er echt voor om stucwerk te stoppen. Met een flexcorner kun je de uitwendige hoeken afwerken.

Stel een muur stopt zonder dat deze aan een kozijn grenst of wellicht een andere muur, dan moet onze stukadoor toch een punt hebben om ergens met het stucwerk te eindigen. Hiervoor heb je een stucstop nodig.

Met een stucstop stopt het stucwerk dus altijd met een strakke lijn. Daarnaast kan het voorkomen dat je muur of plafond zo groot is dat wij het misschien niet in één keer kunnen smeren.

Om dan toch ergens te kunnen stoppen gebruiken wij een stucstop en geen stuc hoekprofiel. Net als bij hoekprofielen hebben wij ook stucstopprofielen in diverse types en materialen en types.

Wel zien wij in de praktijk dat aluminium stucstops van 3 en 6mm het meest worden gebruikt. Heb je een vraag of wil geadviseerd worden over de mogelijkheden? Laat het ons weten.

Stuc hoekprofiel laten aanbrengen

Wij kunnen vooraf- en achteraf stuc hoekprofielen aanbrengen. Dit is een aanrader bij zowel nieuwbouw als renovatiewoningen. Het kost je meer per m2 maar het is het waard.

Je geeft al zoveel geld uit voor je woning dat je hierop niet moet besparen. Je bent misschien wat meer kwijt maar je zult het het waard vinden. Dat garanderen wij. Meldt je direct aan!

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024