Raapwerk

Wanneer het over stucwerk gaat hoor je vaak de termen raapwerk en pleisterwerk. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten stucwerk? Op deze vragen krijg je in dit artikel antwoord.

Belangrijke informatie over:

  • Wat is raapwerk?
  • Wat is pleisterwerk?
  • De kosten van pleisterwerk en raapwerk.

Wanneer je scheve of beschadigde muren of plafonds hebt, dan kan dit hersteld worden met raapwerk. Kleine beschadigingen of het glad maken van de muren kan hersteld worden met pleisterwerk.

Alle prijzen die je hier leest zijn ter indicatie. Wanneer je exact wilt weten hoeveel het gaat kosten per m2 om bij jou raapwerk of pleisterwerk aan te laten brengen, vraag dan een offerte aan. Deze kun je vrijblijvend bij ons aanvragen.

Raapwerk

Wat is het verschil tussen raapwerk en pleisterwerk?

Je hebt  in totaal vijf verschillende soorten stucwerk, die onze stukadoor aan je woning kan verrichten:

De structuur van stucwerk en het uiterlijk zullen bepalen voor welke soort je kiest. Maar wat is het grootse verschil tussen beide en wat kost het? Ontdek alle antwoorden bij Stukadoor Inhuren. Een expert met meer dan 20 jaar ervaring met alle soort stucwerk!

Raapwerk wat is het?

Raapwerk is het vlak en recht maken van muren en plafon. Dit doe je met behulp van een dikke laag gips- of cementmortel van minimaal 6 millimeter tot maximaal 5 centimeter.

Wij gebruiken raapwerk ook om zeer beschadigde muren en plafonds recht te maken. Ook kun je er muren en plafonds meer bijwerken.

Voor een strak resultaat moet je raapwerk wel afwerken met sierpleister, behangen, sausen of verven. Je moet wel rekening houden met een langere droogtijd. Dit komt door de dikte van de laag.

Raapwerk kun je ook gebruiken om buitenmuren te stucen, maar hiervoor heb je wel cementgebonden raapwerk nodig. Heb je advies nodig? Contact ons dan gelijk.

Pleisterwerk

Pleisterwerk wat is het?

Pleisterwerk is het glad aanbrengen van een dunne laag mortel. Deze mag dan ook niet dikker zijn dan 6 millimeter. Pleisterwerk gebruikt Stukadoor Inhuren bij lichte beschadigingen aan muren en plafonds.

Pleisterwerk wordt ook wel glad stucwerk genoemd. Het wordt veel gekozen omdat het de woning een zeer strak uiterlijk geeft. Daarnaast is het te schilderen in elke gewenste kleur.

Wanneer gebruik je raapwerk?

Raapwerk is handig om scheve en beschadigde muren en plafonds weer recht te maken. Enkele voorbeelden wanneer het interessant is om te gebruiken:

  • Bij grote beschadigingen door het verwijderen van een tegelmuur.
  • Na het vervangen van een keuken of badkamer.
  • Raapwerk is voor vochtige ruimtes zeer geschikt omdat het de vocht afwerende werking van stucwerk heeft.
  • Je kunt er prachtige rondingen meer creëren. Dit is handig bij bijvoorbeeld een trap. Dit lukt niet met pleisterwerk.

Wat kost raapwerk?

De prijzen voor het laten aanbrengen van raapwerk liggen iets hoger dan die van pleisterwerk. Dit komt door de dikte van de laag omdat je nu eenmaal hogere materiaalkosten hebt.

Ook heeft de moeilijkheid van de klus effect op de m2 prijs. Dit maakt raapwerk voor een plafond duurder dan bij een gewone muur.

In de markt zijn de gemiddelde kosten van raapwerk op een muur €15 á €25 per vierkante meter. Het raapwerk voor een plafond kost je al snel tussen de €18 en €35 per m2.

Cementgebonden raapwerk

Dit type is goed bestand tegen vocht. Vooral in vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer en buitenmuren is cementgebonden raapwerk een vereiste.

Gips gebonden raapwerk is gewoon niet waterdicht genoeg, waardoor je te makkelijk vochtplekken op de wand of het plafond krijgt.

Een ander groot voordeel is dat de droogtijd van cementgebonden raapwerk korter is, hierdoor kun je de muren sneller afwerken. Dit is erg handig als je tegels wilt plaatsen.

Raapwerk zelf doen

Goed raapwerk is belangrijk

Raapwerk is er voor om je wand weer helemaal glad en waterpas te krijgen. Het is dus van groot belang dat dit goed wordt uitgevoerd door een professional zoals Stukadoor Inhuren.

Wanneer je bijvoorbeeld een bad of keuken laat plaatsen tegen een muur die niet recht en waterpas is, dan krijg je grote naden te zien. Deze kun je wel wegwerken maar dit moet je niet willen.

Je betaald veel geld en dan moet het ook goed gebeuren. Let dus op wie je inhuurt. Kies voor een ervaren stukadoorsbedrijf met goede reviews en een kvk inschrijving.

Welke dikte moet raapwerk zijn?

Zoals reeds besproken is raapwerk een dikke laag pleister. De juiste dikte voor de pleisterlaag is ongeveer tussen de 6 millimeter en 5 centimeter.

Vanwege de extra dikke laag moet je wel rekening houden met een langere tijd voordat het klaar is en ook een langere droogtijd. Stucwerk heeft gemiddeld een dag per 1 millimeter nodig om te drogen.

Raapwerk zelf doen of uitbesteden?

Het zelf aanbrengen van raapwerk of pleisterwerk is vaak niet te doen. Je moet namelijk de laag goed vlak en waterpas aanbrengen. Dit lukt iemand zonder ervaring echt niet.

Wanneer het niet netjes wordt aangebracht dan is er een kans dat je er een grote naad ontstaat. Dit zie je vaak bij beunhazen die een bad plaatsen. Er zit dan een tussenruimte met de muur.

Stukadoor inhuren raad je aan om voor raap- en pleisterwerk een stukadoor in te schakelen. Wij bieden de laagste prijs en hoogste kwaliteit. Vraag een offerte aan zonder verplichtingen.