Stucwerk schuren
Waarom stucwerk schuren? Stucwerk is tegenwoordig erg populair als het gaat om binnenmuren en plafonds afwerken. Dit komt vanwege zijn gladde en strakke uiterlijk.
Wanneer je een perfecte afwerking wil behalen dan is schuren een belangrijke stap in het proces. Zeker wanneer je wilt gaan schilderen of behangen met renovlies.
In ons blog ga je ontdekken hoe en waarom het schuren van stucwerk belangrijk is. Al meer dan 20 jaar hebben wij een techniek ontwikkelt die altijd een glad resultaat creëert.
Mocht je geen schuurmachine hebben of willen huren, dan kun je altijd bij ons terecht. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en ontvang 10 procent korting.
Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024
Waarom is schuren belangrijk bij stucwerk?
Stucwerk schuren is een belangrijke stap omdat het verschillende doelen dient. Allereerst zorgt het ervoor dat je stucwerk glad en gelijkmatig wordt.
Ook egaliseert het eventuele onregelmatigheden in de muur en verfijnt het je oppervlakteafwerking. Daarnaast kun je met het schuren van stucwerk ook verf of behang aanbrengen.
Door het schuren van muren hecht de afwerklaag beter en zal het eindresultaat er direct strakker uitzien. Laat je muren professioneel schuren tegen lage kosten per vierkante meter.
Wanneer stucwerk schuren
Schuren moet altijd worden gedaan nadat het stucwerk volledig droog is. Dit duurt meestal enkele dagen tot een week. Het is afhankelijk van het type stucwerk en de omgevingsomstandigheden.
Wacht tot het stucwerk volledig is uitgehard voordat je begint met het fijne schuurwerk. Dit zal ervoor zorgen dat het oppervlak stevig genoeg is om het schuurproces aan te kunnen.
Op het moment dat je begint met schuren voordat de muur droog is, dan zul je over beschadigingen krijgen. Er zal daardoor geen goed basis zijn om te starten met de afwerking.
Stucwerk schuren welke korrel
Bij het schuren van stucwerk wordt er altijd aanbevolen om te beginnen met een grovere korrel en daarna over te schakelen naar een fijnere korrel voor een gladde afwerking.
Welke korrelgrootte je precies moet gebruiken kan variëren, het is namelijk afhankelijk van de ruwheid van je oppervlak. Ook je persoonlijke voorkeuren spelen een rol.
Algemene richtlijnen:
- Grove korrel: Begin dus altijd met een grovere korrel zoals 80 of 100. Dit zal je helpen bij het verwijderen van de wat grovere oneffenheden. Denk aan ruwe plekken of onregelmatigheden in het stucwerk.
- Medium korrel: Het is nu tijd om verder te gaan met korrel 120 of 150. Dit zorgt ervoor dat je het oppervlak verder glad kunt maken. Eventuele resterende onregelmatigheden worden hiermee verminderd.
- Fijne korrel: Bij de laatste schuurgang kun je het beste een fijne korrel gebruiken. Je kunt dan uit bij korrel 180 of 220. Dit zorgt voor een extra gladde afwerking waarop je kunt verven of behangen.
Het is belangrijk om te weten dat deze richtlijnen niet voor elke muur van toepassing zijn. Dit is dan ook meteen de reden waarom wij altijd eerst willen langskomen om de muren te beoordelen.
Hoe moet je stucwerk schuren?
Samen met onze schuurders hebben wij een simpel stappenplan geschreven. Deze kun je als beginner gebruiken. Het is wel zo dat je erg handig moet zijn om tot een goed gestuct eindresultaat te komen. Bij deze onze stap voor stap uitleg:
1. Voorbereiding
- Zorg er altijd voor dat het gestucte oppervlak volledig droog is voordat je met schuren begint.
- Aangrenzende oppervlakken en meubels moeten afgedekt worden met afdekfolie of doeken.
2. Veiligheidsmaatregelen
- Draag een goed stofmaster, handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen stof en irritatie.
3. Gereedschap en schuurmateriaal
- Gebruik een schuurmachine die een fijne korrelgrootte heeft van 120-150. Dit is voor het grove schuurwerk.
- Daarna gebruik je bij stucwerk schuren met de hand een fijne korrel zoals 220-320. Dit is voor het fijnere schuurwerk en het gladmaken van de oppervlakken.
4. Grof schuren
- Start met het grove schuurwerk wanneer er grote oneffenheden of bulten verwijderd moet worden.
- De schuurmachine moet je gelijkmatig bewegen over het gehele oppervlak met matige druk.
- Houd je schuurmachine altijd in beweging om te voorkomen dat je te veel materiaal op één plek verwijderd.
5. Fijn schuren
- De volgende stap is overschakelen naar een fijnere korrel of handmatig gebruik van schuurpapier.
- Werk altijd in cirkelvormige bewegingen of heen en weer om een resultaat te behalen die gelijkmatig is.
- Blijf je concentreren op ruwe plekken, randen en andere stukken die nog niet glad genoeg zijn.
6. Check het resultaat
- Tussendoor moet je regelmatig het stof verwijderen. Controleer elke keer bij stucwerk schuren het geschuurde oppervlak.
- Voel telkens met je handen om te controleren of het opperplak glad aanvoelt. Mocht je nog ruwheid voelen dan ga je door met fijn schuren. Na het schuren kun je de gestucte muur verven.
7. Maak het oppervlak schoon
- Verwijder nu al het stof en schuurresten. Dit kun je doen met een stoffer of vochtige doek.
- Zorg dat het oppervlak kan drogen voordat je verder gaat naar het volgende stadium. Denk aan sauzen of het plakken van behang.
Lukt stucwerk schuren niet? Laat dan je muur stucen en schuren door Bouwsector Nederland. Dit kan al vanaf €14 per vierkante meter. Vul ons contactformulier in.
Stucwerk laten schuren
Het laten schuren van stucwerk hoeft niet veel te kosten. Zeker niet als je gebruik maakt van onze aanbieding. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en ontvang 10% korting.
Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024