Muur egaliseren

Hoe moet je een muur egaliseren? Muren met sierpleister of spachtelputz zijn heel smaakgevoelig. Is het niet jouw ding, maar zit je niet te wachten op een huis vol stof en een stucadoor voor je deur?

Het is gelukkig mogelijk om zelf je muur te egaliseren, waardoor het niet meer nodig is om te stucen.

Wil je een muur laten egaliseren? Huur dan Bouwsector Nederland in. Wij maken muren weer glad tegen zeer lage kosten. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Kun je elke muur zelf egaliseren?

Zelf je muur egaliseren is vrij makkelijk!

Of het nu gaat om een muur met lichte schade door het afsteken van behang, of een muur met een korrelige structuur, een muur van cellenbetonblokken of met glasweefselbehang, in het stappenplan hieronder leer jij hoe jij zelf je muur kan egaliseren.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Muren egaliseren.

Muur voorbehandelen

 • Voor het beste resultaat bij een muur egaliseren is het erg handig om de muur eerst voor te behandelen voordat je gaat beginnen met egaliseren. Ontdek waarom roodband veel gebruikt wordt.
 • Begin de muur schoon, stof- en vetvrij te maken met een beetje lauw, warm water en wat ontsmetter.
 • Vervolgens steek je grote oneffenheden met een plamuurmes weg. Als je geen plamuurmes in huis hebt liggen dan kun je ze ook glad schuren.
 • Als je naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter hebt, dan is het erg handig om de gaten op te vullen met een vulmiddel.
 • Als je loszittende stukken behang hebt dan verwijder je die.
 • Daarna behandel je een poederende ondergrond met een goede voorstrijk zoals fixeermiddel.
 • Het is erg belangrijk dat je deze zuigende ondergrond eerst goed behandelt met een sneldrogende voorstrijk.
 • Eventuele vlekken die zich op de muur bevinden behandel je voor met een speciale voorstrijk voor vlekken.
 • Het best is het om de geschilderde ondergrond lichtjes op te schuren en hem daarna stofvrij te maken.
 • Je maakt spachtelputz schoon door heet water te mixen met sierpleisterreiniger. Om de muur goed schoon te krijgen boen je de muur met een borstel en het mengsel.
 • Wil je weten of je een zuigende ondergrond hebt? Voeg dan wat water toe aan de muur, wordt het dan snel geabsorbeerd? Dan betekent het dat je een zuigende ondergrond hebt.

Voordat je gaat beginnen met de ondergrond van een muur egaliseren, moet je niet vergeten om de vloer af te dekken met stucloper en de randen van de muur en de kozijnen goed te bedekken voordat je gaat egaliseren.

Muur egaliseren.

Stappenplan

De benodigdheden die je nodig hebt voor een muur egaliseren zijn: MuurGlad, Alabastine, roller- en strijkerset en een fijn schuurpapier.

Stap 1: Mix de muurglad goed door elkaar totdat het een fijn mengsel is.

Stap 2: Door middel van een speciale roller kan je de muurglad direct vanuit de emmer op de muur rollen. Dit doe je voorzichtig en voeg genoeg MuurGlad toe. Rol de oppervlaktes van enkele vierkante meters steeds in verticale stroken, begin daarna met het rollen in een horizontale rolbeweging en stop daarna weer met een verticale rolbeweging.

Stap 3: Je strijkt de muur nu glad met een strijker. Strijk het onderste deel van de muur glad (de onderste meter) en strijk deze van beneden naar boven in verticale stroken. Daarna begin je weer met het strijken van boven naar beneden. Gebruik zo min mogelijk kracht met de strijker om vlekken tegen te gaan!

Stap 4: Neem je nog kleine oneffenheden waar als de muurglad helemaal droog is? Deze kan je door middel van schuurpapier weg schuren.

 • Het is belangrijk bij een muur egaliseren dat je muurglad binnen dertig minuten na het aanbrengen gladstrijkt.
 • Belangrijk om te weten is dat je voor gips- en cellenbetonblokken, lichtbeschadigde wanden en muren met glasweefselbehang meer MuurGlad nodig hebt dan voor muren met spachtelputz of granol.
 • Bij een ondergrond met veel structuur is het hoogstwaarschijnlijk nodig om meerdere lagen aan te brengen. Het is belangrijk dat je iedere laag steeds minstens zes uur laat drogen zodat je er zeker van bent dat deze droog is.
 • Na acht tot twaalf uur drogen kan je beginnen met de muur schuren en schilderen. Voorstrijk is dan geen vereiste meer!

Wil je muren laten egaliseren en schilderen? Of moeten wij alleen de egalisatie doen? Vraag dan voor de exacte prijs een vrijblijvende offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024