Zelf stucen zonder ervaring voor beginners

Iedereen kan zelf stucen! Stucwerk is een geweldige manier om je eigen muren en plafonds een strakke uitstraling te geven. En wij gaan je het leren!

We begrijpen dat het intimiderend kan zijn zonder ervaring maar jij kunt dit! Al meer dan 20 jaar stucen wij woningen door heel Nederland, dus er is geen betere leermeester!

Waar je goed op moet letten zijn de materialen. Goed materiaal maakt je werk vele malen makkelijker. Ook is het van groot belang dat je de producten gebruikt die wij aanbevelen.

Lukt het toch niet zoals je het voor ogen had? Dan kun je onze stukadoor inhuren met 10% korting. Vraag daarom geheel vrijblijvend een offerte voor aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Zelf stucen

Zelf stucen: stap voor stap gids

Volg ons stappenplan om en jij kunt straks zelf je eigen muren en plafonds stucen! Wat je niet moet vergeten is dat er ook een hoop kosten zijn wanneer je zelf aan de slag gaat.

Dit kun je er alleen uithalen als het gaat om een grote woning. Wanneer je een tussenwoning of appartement hebt, dan is het vaak beter om een goedkope stukadoor bij ons in te huren.

Stap 1: Gereedschappen en materialen

 • Stucpleister of gipsmortel
 • Water
 • Roerstaaf (voor boormachine)
 • Grote emmer voor het mixen
 • Pleisterspaan
 • Troffel
 • Schuurbord
 • Plakspaan
 • Afdekfolie of stucloper (vloer bescherming)
 • Schuurpapier
 • Primer (afhankelijk van de ondergrond)

Stap 2: Het voorbereiden van de ondergrond

Voordat je kunt beginnen met stucen, moet je er altijd eerst voor zorgen dat de ondergrond in orde is. Zo moet je oud behang, verf of vuil eerst van de wanden verwijderen.

Wanneer een ondergrond poreus is dan moet je eerst een primer aanbrengen. Dit is nogal belangrijk omdat je anders begint met een valse start. Doe het goed en volg ons advies op.

Stap 3: Stucmengsel aanmaken

Op het product wat je hebt gekocht staan een aantal instructies. Bij zowel stucpleister als gipsmortel is het belangrijk dat je deze opvolgt.

Met de roerstaaf die je hebt gekocht begin je met het mengen van de poeder en het water. Dit doe je in de emmer die op je aankooplijst stond.

Je moet ervoor zorgen dat er geen klontjes meer zitten in de emmer. Wat je wilt zien bij zelf stucen is een glad mengels die consistentie heeft. De samenstelling is voor over tegels heen stucen wel anders.

Stap 4: Zelf stucen

Het is tijd om de stuc aan te brengen op de wand. Pak de pleisterspaan en schep een klodder stucmengsel op de troffel. Breng het aan op de muur met je plakspaan.

Met je troffel breng je het stucmengsel gelijkmatig aan over de muur in vlakken van 1 vierkante meter. Houd je plakspaan in een lichte hoek en blijf lichte druk uitoefenen.

Zorg dan je van beneden naar boven en van links naar rechts dezelfde dikte aanbrengt. Het zal even proberen zijn maar na de eerste muur ken je de techniek. De muur wordt steeds gladder!

Stap 5: schuren en afwerken

Geef je stucwerk voldoende tijd om te drogen. Over het algemeen is stucwerk droog na 48 uur. Daarna kun je oneffenheden of ruwe plekken gladmaken met schuurpapier.

Het vrijgekomen stof kun je weghalen met een vochtige doek. Als je een nog gladdere afwerking wilt dan kun je nog een extra laag aanbrengen. Je weet nu hoe zelf stucen moet!

Dit zijn onze beste tips wanneer je snel en eenvoudig het schuurwerk zelf wilt doen.

Stap 6: Behangen of schilderen

Je kunt renovlies plakken of ervoor kiezen om te schilderen. Dan zijn een beetje de meest gebruikte afwerkingen voor stuc.

Zelf muur stucen

Zelf muur stucen

Met onze tips kun je nu zelf een muur stucen. Je zult zien dat je resultaat per muur beter wordt. Wij horen veel van onze lezers dat ze hun hele woning twee keer hebben gedaan.

Aan het einde van de eerste ronde is hun techniek zo verbeterd dat ze niet meer tevreden zijn met de eerste muren. Ze besluiten dan opnieuw alle muren te voorzien van stuc.

Wij begrijpen je als geen ander want voor ons is er ook niets belangrijker dan gladde muren. Al tientallen jaren zijn wij elke dag bezig om het beste uit onszelf te halen!

Zelf plafond stucen

Een plafond is toch wel even iets anders dan een muur. Heel eerlijk raden wij een plafond stucen je niet aan. Boven je macht werken is moeilijk en kan niet iedereen.

Om een plafond echt strak te stucen is ervaring nodig. Dit kun je waarschijnlijk niet zelf. Mocht het je wel lukken dan zien we je sollicitatie graag tegemoet!

Plafond stucen

Vind je het toch moeilijk en wil je ons inhuren?

Het kan gewoon gebeuren dat je na 1 muur er helemaal klaar mee bent. Je zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die dat gebeurd. Ons team staat voor je klaar om het over te nemen.

Mocht je ons nodig hebben vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons aan!

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024