Krimpscheuren

Krimpscheuren zijn een doorn in het oog van elke woningbezitter. Je hebt net alles super strak laten stucen en dan krijg je te maken met scheuren in je stucwerk.

We gaan je hier ook uitleggen wat constructiescheuren veroorzaakt en hoe je ze kunt oplossen. Een ander deel van ons blog gaat over de oplossing voor dit probleem.

Heb je last van krimpscheuren en wil je ze laten repareren? Dan kunnen wij je helpen! Wij zijn gespecialiseerd in het herstellen van scheurtjes. Vraag een offerte aan.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024

Krimpscheuren

Wat zijn krimpscheuren?

Wanneer je woning net gebouwd is, moeten alle materialen nog ‘settelen’. Dit betekent dat er nog een hoop bouwvocht in de woning kan zitten, die met de tijd verdampt.

Zeker wanneer je de woning gaat bewonen en verwarmen, dan gaat het droogproces sneller en kunnen er vervelende scheuren ontstaan.

Krimpscheuren kun je ook krijgen door een lichte inzakking van de fundering na de bouw. Dit soort inzakking zijn vaak minimaal, maar kunnen groot genoeg zijn om een glad gestucte wand lelijke scheuren te geven.

De scheuren komen wij dagelijks zowel horizontaal als verticaal tegen. Hoe de scheuren lopen is afhankelijk van de oorzaak van het onderliggende probleem.

Bij de oplevering van nieuwbouw zijn er een paar punten waar je goed op moet  letten. Het voorkomen van scheuren is helaas niet mogelijk. Je kunt wel de kans verkleinen of wegwerken achter behang. Hier straks meer over!

Niet te verwarren met constructiescheuren

Krimpscheuren kun je niet verwarren met constructiescheuren.

Krimp scheuren komen voor in de hoeken en op de wanden van dragende en niet-dragende muren. Over het algemeen zijn ze vrij onschuldig en vrij simpel te herstellen.

Constructie scheuren daarentegen, zitten op plekken waar je ze liever niet ziet. Denk aan een dragende balk waar de woning op rust. Dit is een stukje zorgelijker.

Dit betekend niet dat je direct moet pakken, maar een constructiescheur verdient zeker onze aandacht en moet snel bekeken worden door Bouwsector Nederland.

Is de aannemer verantwoordelijk voor de scheuren?

Wanneer je je nieuwe woning betrekt en je wordt meteen geconfronteerd met scheuren, dan wil je natuurlijk direct verhaal halen. Je wilt krimpscheuren nieuwbouw direct opgelost hebben.

Toch kom je vaak bedrogen uit omdat het niet is opgenomen in de garantieregeling. Met dat betreft weten bouwers precies welke risico’s ze goed moeten afdekken.

De enige kan die je maakt is als er bewijsbaar kan worden aangetoond dat er ondegelijk is gebouwd. En dat is in Nederland bijna nooit het geval i.v.m. de vele regels en voorschriften.

Wanner de scheuren een wijdte hebben van meer dan een halve centimeter, of wanneer het afwerkingsmateriaal afbrokkelt. dan kun je wel aankloppen bij de aannemer.

Bij Stukdoor Inhuren verkomen wij altijd dit soort situaties door met onze klanten te praten. Wij stellen bij stucen wapeningsgaas voor of om alles te voorkomen renovlies.

Gips krimpscheuren

Nieuwbouw krimpscheuren voorkomen

De oorzaak voor krimpscheuren ligt helaas niet bij de bewoners zelf. Je kunt er niets aan doen behalve extra maatregelen te nemen. Iets wat wij standaard aanbevelen.

Een grote factor bij nieuwbouwwoningen is tijd. De nieuwe eigenaren hebben haast en laten de muren niet voldoende drogen. Dit zorgt ervoor dat er nog teveel vocht in de muren zit.

Het beste kun je een tijdje wachten voordat je gaat stucen, behangen of schilderen. Dit voorkomt al vele problemen in de eerste weken. Natuurlijke processen moet je niet forceren! Mocht je scheurtjes willen voorkomen dan is glasvliesbehang een goede optie.

Krimpscheuren laten repareren

Natuurlijk kunnen wij de krimpscheuren repareren. Er zijn ook genoeg vullers waarmee je zelf het stucwerk kunt herstellen. Toch raden wij je aan een stap verder te gaan.

Plaats gaas achter de scheurtjes want ze blijven anders terugkomen. Zeker als het gips krimpscheuren zijn dan is een voorbehandeling echt verstandig.

Wanneer het gaat om beton krimpscheuren dan moet er even naar gekeken worden. Betonconstructies zijn niet altijd even simpel op te lossen. Hiervoor heb je even de expertise van onze stukadoor nodig.

Heb je vragen of wil je advies over scheuren in je nieuwbouwwoning? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op. Dan zullen wij met een passend advies en offerte komen.

Heb je vragen? Bel ons: 030-2072024